Ambachtelijk vakmanschap met een hedendaagse visie.

Met liefde voor het ambachtelijk vakmanschap maken wij exclusieve relatiegeschenken, kunstsculpturen, luxe awards en trofeeën.

Werkwijze

Hoe wij werken

3D ontwerp: de geboorte van het idee

In de eerste stap van ons proces komt de kunst tot leven door middel van schetsen. Hier, in de creatieve kern van De Tingieterij, ontstaan ideeën op papier. Onze vakmensen schetsen met passie en precisie, waarbij ze de contouren van unieke ontwerpen vormgeven. Ideeën van de opdrachtgever worden hier uitgewerkt tot een zicht model/ontwerp. Het is de geboorte van een creatie die binnenkort tastbaar zal worden in de vorm van prachtig met de hand gegoten tin.

Mallen: Vormgeven met precisie

Na het verfijnen van onze schetsen, betreden we de fase van mallen, waar de ideeën een tastbare vorm aannemen. Onze vakmensen vertalen de schetsen naar gedetailleerde mallen, met uiterste precisie en vakmanschap. Elke mal is een meesterwerk op zich, zorgvuldig vervaardigd om de essentie van het ontwerp vast te leggen. Deze mallen dienen als de blauwdruk voor het gietproces, waarbij de creatie tot in de kleinste details wordt gereproduceerd. Het vormgeven van deze mallen is een cruciale stap die het ambacht van tingieten naar nieuwe hoogten tilt, met elke mal als een sleutel tot de prachtige wereld van met de hand gegoten tin.

Smelten & Gieten: Van vloeibaar tin tot ambachtelijk meesterwerk

In het hart van onze gieterij begint het magische proces van smelten, waar zuiver tin zijn vloeibare gedaante aanneemt. Met oog voor detail en de juiste ambachtelijke technieken wordt het tin zorgvuldig verhit tot het smeltpunt, waardoor het transformeert tot een glinsterende vloeistof. Deze vloeibare levenskracht van tin wordt vervolgens met precisie gegoten in de vormen die eerder met toewijding zijn gemaakt.

Gieten is het hoogtepunt van ons ambacht. Gesmolten tin vindt zijn vorm in zorgvuldig vervaardigde mallen, een proces doordrenkt met technisch meesterschap en creatieve finesse. Elke gieting, een uniek kunstwerk op zich, koestert de essentie van het oorspronkelijke ontwerp. Terwijl het tin langzaam afkoelt, ontstaat een tastbaar meesterwerk, doordrenkt met de handtekening van ons vakmanschap en toewijding aan artistieke kwaliteit. Gieten is niet enkel een stap in het proces; het is het moment waarop vloeibaar tin transformeert tot een waar kunstwerk.

Slijpen en solderen: Het verfijnen en verbinden van het kunstwerk

Na het gieten volgt het proces van slijpen en solderen, waar ruwe schoonheid wordt omgezet in verfijnde perfectie. Met precisie worden overtollige randen zorgvuldig weggesneden, waardoor het tin zijn definitieve vorm krijgt. Kunststukken die uit losse onderdelen zijn gegoten worden vervolgens vakkundig met elkaar verbonden in de vorm van solderen, een verbindingstechniek waar doormiddel van soldeertin de diverse onderdelen met elkaar worden verbonden. Deze fase combineert technisch vakmanschap met artistieke finesse, resulterend in met de hand afgewerkte creaties die onze toewijding aan detail en kwaliteit weerspiegelen.

Snijden & Polijsten: verfijning in tin

Na het gieten volgt het proces van snijden en polijsten, waar ruwe schoonheid wordt omgezet in verfijnde perfectie. Met precisie worden overtollige randen zorgvuldig weggesneden, waardoor het tin zijn definitieve vorm krijgt. Vervolgens ondergaan de stukken een zorgvuldig polijstproces, waarbij de oppervlakken worden geperfectioneerd tot een stralende glans. Deze fase combineert technisch vakmanschap met artistieke finesse, resulterend in met de hand afgewerkte creaties die onze toewijding aan detail en kwaliteit weerspiegelen.

Mat/antiek of gepolijst: De finishing touch

De creaties hebben nu de gewenste vorm. In de laatste fase wordt de kleur van het kunstwerk bepaald. Met een zorgvuldig polijstproces, waarbij de oppervlakken worden geperfectioneerd tot een stralende glans creëren we een zilverkleurige uitstraling.

Door het metaal de laten oxideren en vervolgens te verfijnen met een licht (schuur)proces kunnen we het object een wat donkerdere uitstraling geven wat zich kenmerkt door de kleinste details zichtbaar te laten worden.

Het Eindresultaat: Tijdloze Schoonheid in Tin

Het eindresultaat van ons ambacht is meer dan slechts tastbaar tin; het is tijdloze schoonheid gevangen in metaal. Elk meesterwerk draagt de handtekening van onze toewijding, van het oorspronkelijke idee en het vloeibare tin tot het zorgvuldig geslepen en gepolijste eindproduct. 

Elk stuk vertelt een verhaal van vakmanschap, creativiteit en liefde voor het ambacht, waardoor het eindresultaat niet alleen een product is, maar een uniek en passen kunstwerk.

Custom

Alles op maat

Maatwerk. Daar gaat het om als we iets voor een opdrachtgever maken. Of u nu één (relatie)geschenk nodig heeft of 100.000. We maken een origineel ontwerp dat past bij uw bedrijf of evenement en zorgen dat u een écht exclusief, persoonlijk geschenk kunt geven aan uw relaties. Handgemaakt in onze tingieterij.

Het is ook mogelijk kant-en-klare Tinobjecten aan te schaffen. Ook deze artikelen zijn handgemaakt in onze Tingieterij. Bekijk hiervoor onze shop.

nl_NLNederlands